ШТУБИК 19. ЈУНА У ЗНАКУ „КРАЈИНСКИХ ОБИЧАЈА“

web1Најлепша чобаница 51. „Крајинских обичаја“, у конкуренцији од 15 такмичарки, је дванаестогодишња Ивана Живић из Јабуковца. Прва пратиља је Петра Бранковић из Зајечара рођена 2010. године, а друга седмогодишња Магдалена Михајловић из Штубика.
У организацији неготинског Дома културе „Стеван Мокрањац“, Месне заједнице Штубик, KУД „Прераст“ и Основне школе “Хајдук Вељко“, а под покровитељством општине Неготин ова традиционална манифестација својим трајањем закорачила је у другу половину века, чувајући спомен на Битку на Штубику и Малајници из 1807. године, али и народну традицију, песме, игре и обичаје.
Након дефила учесника смотре, бројне делегације су, пре званичног почетка програма, традиционално одале почаст погинулим јунацима, а венце и цвеће положили су представници локалне самоуправе, Дома културе “Стеван Мокрањац”, Историјског архива Неготин, СУБНОР-а Неготин, ОО РВС, Борачке организације Штубик, месних заједница Малајница и Штубик, као и ОШ “Хајдук Вељко” из Штубика.
51. “Kрајинске обичаје” отворио је Дарко Чиришановић, секретар Скупштине општине Неготин, који је између осталог рекао да су сви учесници смотре победници у свакодневном настојању чувања наших коренa и додао:
“Наша обавеза је да негујемо културу сећања на херојство наших предака и генерацијама које долазе укажемо како се воли и брани сваки грумен земље. Брани се незаборавом, брани се неговањем традиције и нашег наслеђа.”
Ове године „Крајински обичаји“ у Штубику окупили су чланове културно – уметничких друштава из Танде, Подгорца, “Ромулијана” из Гамзиграда, АКУД „Флоричика“ из Јабуковца, “Врело” из Шаркамена, Градског фолклорног ансамбла “ЗО – РА” из Зајечара, као и домаћине KУД “Прераст” и ученике штубичке Основне школе “Хајдук Вељко”. У програму су учествовали и Славољуб Станковић из Kарбулова, фрулаш Живојин Станојевић из KУД “Чучук Стана” из Сикола и здравичар Власта Бачиловић из Kривеља.
Пастирска и надметања у народним вештинама приређена су у хладу штубичког гаја. Најбољи качамак другу годину заредом припремила је Негосава Ђурић из Сикола, Љиљана Трујић из Танде освојила је друго место, а Војкан Милошевић из Шаркамена треће место. Весна Дујкић из Танде победила је у брзом упредању вуне.
У скоку у даљ из места најбољи скок од 2,40 метара забележио је Никола Мицић из Шаркамена. Другопласирани је Драган Станковић из Подгорца са скоком 2,35 м, док је треће место припало Николи Младеновићу из Танде за скок од 2,05 метара.
У надвлачењу конопца снаге су одмериле две екипе: из Танде и Подгорца, а успешнија је била екипа из Танде. У потезању чобанског штапа најбољи је био Радиша Милосављевић из Танде, друго место припало је Немањи Мариновићу из Штубика а треће Николи Ћеферановићу из Подгорца.
У дисциплини бацања камена са рамена победу је ове године однео Иван Вујић из екипе домаћина са резултатом од 10 метара. Друго место је припало Андрији Богићу (8,85 м), а треће Дејану Спасићу из Зајечара који је забележио резултат од 8,80 метара.
51. „Крајински обичаји“ у Штубику завршени су доделом диплома најбоље пласираним такмичарима.
Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани