ОТВОРЕНИ 58. „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

1

Фестивал „Мокрањчеви дан“, у част најславнијем српском композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу, по 58. пут свечано је отворен у Неготину. Раскошна музичка баштина коју Неготинци и сви поклоници непролазног опуса Стевана Мокрањца близу шест деценија, чувају и славе, окупила је у дворишту његове родне куће, највеће музичке извођаче и поштоваоце, а Неготин по 58. пут поставила у центар музичке сцене Србије.

Традиционално, звуци фанфара, подигнута фестивалска застава, одавање почасти и полагање цвећа на споменик великану Неготина од стране бројних делегација државних и културних институција означили су почетак свечаности отварања Фестивала „Мокрањчеви дани“.

 Уважене госте и учеснике Фестивала, као домаћин општине Неготин, поздравио је председик Владимир Величковић,

„Добро дошли у Неготин, Мокрањчев град који са искреном радошћу сваког септембра организује празник српске музике, „Мокрачњеве дане“. Неготинац, композитор, Стеван Стојановић Мокрањац својим непревазиђеним опусом заснованим на фолклору, традицији и духовности заслужан је и за увођење посебне музичке лепоте чије извођење траје дуже од века након његове смрти. Обавеза и одговорност Неготина, наше државе и сваког појединца је да заједно посвећено радимо на промовисању Мокрањчевог стваралаштва и чувању његове заоставштине. Удруженим снагама реализоваћемо и 58. Фестивал посвећен нашем Мокрањцу. Желим да захвалим Министарству културе Републике Србије, на континуираној подршци Фестивалу, али и свим пројектима у области заштите културног наслеђа и савременог стваралаштва које ми сами не бисмо могли да реализујемо. Хвала најлепше и пријатељима фестивала, медијским покровитељима, Програмској комисији, учесницима, институцијама, посетиоцима и суграђанима који ће свако на свој начин, дати свој допринос током предстојећих седам фестивалских дана.

Дух наших великана осећа се на сваком кораку у Неготину. Одужићемо се и тиме што ћемо своју децу узети за руку и повести их да се, ако нису до сада, упознају са јединственом уметничком музиком чији је он стваралац. Нека сваки наш рукохват буде наша симболична захвалница за руковети, за музику, за наслеђе које нам је оставио, али и за будућност. На многаја лета!“

Неготин је ове године имао посебну част да као беседника чује и поздрави оперског певача Жељка Лучића, звезду Метрополитена из Њујорка и многих других светских оперских кућа.

„Мокрањац је српској музичкој култури подарио најлепше странице световне и духовне хорске музике и обезбедио јој сигурно место међу другим великим националним културама Европе XIX века. Тако је остало и данас, када је Мокрањчево дело признато и извођено широм света, а поготово у Србији, где скоро сваки хор на репертоару има барем једну Мокрањчеву композицију. Мокрањац нам је показао како се у уметности од мало може добити много: како кроз хорски звук може да зазвучи моћан симфонијски оркестар, монументалне оргуље, оперске арије, камерни ансамбли и бројни други састави и жанрови које Мокрањац у ондашњој Србији није био у прилици да компонује, или их је компоновао сразмерно мало. Упркос томе, оставио нам је у наслеђе велику уметност, а наша дужност је да је, као и до сада, одржавамо живом“, поручио је Жељко Лучић из Мокрањчевог Неготина.

Фестивал „Мокрањчеви дани“у Неготину, 58. по реду, званично је отворио Дејан Антић, државни секретар у Министарству културе Републике Србије.

„Вечерас нас је у Неготину окупио један од најдивнијих и најрепрезентативнијих музичких фестивала у Србији. Изражам дивљење према Општини Неготин и Дому културе „Стеван Мокрањац“ који су улажили велике напоре да, у част највећег српског композитора Стевана Мокрањца, од скромне светковине давних шездесетих година, током протеклих деценија створе манифестацију вредну поштовања. Узевши у обзир традицију и висок ниво „Мокрањчевих дана“, Министарство културе Републике Србије ће наставити да финансијски помаже Фестивал „Мокрањчеве дане“ јер је наша дужност да сачувамо музичке вредности које нам је Мокрањац оставио у наслеђе“, рекао је Дејан Антић, државни секретар у Министарству културе Републике Србије и прогласио 58. „Мокрањчеве дане“ отвореним.

Беседнику Фестивала, Жељку Лучићу, плакету 58.“Мокрањчевих дана, уручила је Данијела Марковић, директорка Дома културе „Стеван Мокрањац“, док је државном секретару Дејану Антићу, плакету за Министарство културе Републике Србије предао Владимир Величковић, председник општине Неготин.

У духу Мокрањца, свечаност отварања Фестивала традиционално је завршена извођењем Шесте руковети у заједничком наступу Хора „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина и хорова из Неготина под управом Сенке Милисављевић.

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани