ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА И ЦРТЕЖА „БАСНЕ О КУШЉИ“ НЕДИМА ХАЏИ АМЕТОВИЋА МАФЕ

web7

У галери Дома културе „Стеван Мокрањац“ одмах по отварању 58. „Мокрањчевих дана“, фестивалској публици представљена је изложба скулптура и цртежа „Басне о Кушљи“, светски признатог вајара, добитник престижних међународних признања, нашег Неготинца , Недима Хаџи Ахметовића-Мафе.

 „Посебно ми је задовољство што нашег Неготица, Недима Хаџи Ахметовића-Мафе афирмишемо на Фестивалу „Мокрањчеви дани“. Он је већ високо етаблиран на светској уметничкој сцени као стваралац широког дијапазона, попут правог ренесансног уметника, али је ипак неприкосновени вајар и цртач. Без обзира на његово присуство у савременим уметничким правцима, он је, на неки свој начин, уметник традиције суштински окренут природним матерјалима, теракоти и металу“, истакла је Душанка Ботуњац, дипломирани примењени уметник проглашавајући изложбу отвореном.

 За изложбу у оквиру Фестивала „Мокрањчеви дани“, уметник је, како сам каже „намћорски прецизно, снајпером“ одабрао 15 својих радова намењених баш Неготину. Скулптуре коња у напону снаге и страсти, као препознатљив, изразито уметнички снажан мотив, светског,а нашег вајара, израђене су од метала и комбинације метала и теракоте.

 „Ова поставка представља покушај да се уђе у психологију једног озбољног коња, можда са сатиричне, можда са озбиљне стране, да се из неког апсолутно животињског угла погледа мит, легенда и историја о Хајдук Вељку“, поручује аутор.

 Изложба скулптура и цртежа „Басне о Кушљи“ на савремен и истовремено озбиљан, али и сатиричан начин тумачи лик, дело и легенду о јунаку Првог српског устанка, Хајдук Вељку Петровићу, кроз визуелни наративни садржај и ликовну поетику представљену пре свега из угла јунакове кобиле Кушље и његових бећара.

„Кушља као нови Јабучило, Крајински Пегаз“, тумачи уметник.

 Недим Хаџиахметовић Мафа, рођен је у Неготину, дипломирао на Факултету примењене уметности у Београду. Од 2022. Године је Доцент на катедри за вајарство на Факултету уметности у Косовској Митровици. Реализовао је преко 90 јавних монументалних скулптура у 24 земље на пет континената. Последње четири године биле су врло плодоносне за овог изузетног уметника који је створио чак 50 вајарских дела, док је изложба у Неготину, ове године његова пета самостална.

Његове скулптуре монименталног и галеријског формата красе приватне колекције, музеје и јавне просторе у Србији, Португалији, Јужној Кореји, Румунији, Мађарској, Канади, Кини, Русијији… За свој рад је више је више пута награђиван, како у Србији, тако и у иностранству.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани