НЕГОТИНСКО ПЕВАЧКО ДРУШТВО – ПОБЕДНИК НАТПЕВАВАЊА НА 58. „МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА“

web3

Неготинско певачко друштво којим руководи Данило Перковић, победник је Натпевавања хорова на 58. „Мокрањчевим данима“ у Неготину. Ово такмичење први пут је на Фестивалу приређено пре равно пола века 1974. године, Неготинци се натпевавају од 1980. године, а Неготинско певачко друштво, први је хор Мокрањчевог града који је освојио престижну титулу победника Натпевавања, статуету Стевана Мокрањца, рад вајара Небојше Митровића и право да на наредном Фестивалу приреди целовечерњи концерт.Жири у саставу: др Соња Маринковић, музиколог; др ум. Тамара Адамов Петијевић, диригент и Жарко Мирковић, композитор донео је и одлуку да додели диплому за доживљену и убедљиву интерпретацију „Серенаде“ Сергеја Тањејева хору „Зима“ из Бара (Црна Гора) и њиховом диригенту Варвари Лојко.

Диплому за зналачко извођење композиције „Српски звуци“ Исидора Бајића припала је Хору Културног центра Кикинда „Attendite!“ и диригенту Биљани Јеремић.

За најуспешнијег диригента Натпевавања хорова проглашена је Мила Пужић, диригент Хора младих „Радојица Милосављевић-Ица“ из Ниша. Овом хору жири је доделио још два признања: за најбоље изведену композицију Стевана Ст. Мокрањца и за најуспешније солисте на Фестивалу.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани