СЕМИНАР ЗА ДИРИГЕНТЕ „ДИРИГЕНТСКО ХОДОЧАШЋЕ“

web1Неготин је и током 58. „Мокрањчевих дана“ домаћин семинару за хорске диригенте, „Диригентско ходочашће“ који воде проф. др Тамара Адамов Петијевић и примадона Српског народног позоришта, Верица Пејић.

Семинар је ове године окренут теми рада са дечјим и омладинским хоровима и окупља диригенте школских и аматерских хорских ансамбала.

Под окриљем „Мокрањчевих дана“, а у организацији Српске хорске асоцијације која окупља 140 хорова, семинар се одржава од 2017. године.

-Семинар смо од самог почетка под називом „Диригентско ходочашће“ водили ја и проф Милоје Николић, који не на жалост прошле године преминуо. Долазак у Неготин на „Мокрањчеве дане“ и јесте ходочашће. Осим у раду на вештинама дириговања ово је прилика и за дискусије, размену искустава и нотног материјала. Хвала Дому културе “Стеван Мокрањац“ који је препознао диригенте као неодвојиви део Фестивала „Мокањчеви дани“- речи су др.ум Тамаре Адамов Петијевић.

Семинар ове године похађа 20 диригената из свих крајева Србије, од Сомбора и Бечеја и до Ћуприје до Ниша, уз неколико полазника из града домаћина, Неготина. Учешћем у раду семинара „Диригентско ходочашће“ до сада се додатно едуковало стотину полазника, хоровођа дечјих, омладинских, црквених и других ансамбала.

Учесници семинара имају и посебну прилику да присуствују програмима Фестивала „Мокрањчеви дани“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани