НИТИ ТРАДИЦИЈЕ

web1

У оквиру 58. „Мокрањчевих дана“, у Мокрању месту порекла композитора Стевана Стојановића Мокрањца, традиционално је приређен програм „Нити традиције“. Уочи почетка програма у овом крајинском селу делегације општине Неготин, Дома културе „Стеван Мокрањац“ и фестивала „Мокрањчеви дани“, као и месне заједнице Мокрање и тамошњег културно-уметничког друштва положиле су венце на спомен-бисту композитора Стевана Стојановића Мокрањца, рад вајара Милована Крстића, која је у овом селу постављена на 150-то годишњицу Мокрањчевог рођења.

Неповољне временске прилике и киша, условиле су да овај програм који, последњих година, у основи има изворно народно стваралаштво, уместо у порти мокрањске цркве буде одржан у Дому културе. Фолклор је као нит уткан у Мокрањчевостваралаштво, па је од самог почеткаготово неизоставни део Фестивала, уз учешће аматера – кључних чувара народног блага и традиције који кроз сваки приказани сегмент програма показују са колико ентузијазма и љубави чувају прошло од заборава.

Овогодишњи програм „Нити традиције“ отворили су домаћини, чланови КУД „Мокрањац“ из Мокрања, после здравице упућене свим гостима, наступио је Слободан Недељковић, солиста на дромуљама, а потом и фолклорна група која је приказала сплет влашких игара из Мокрања и околине.

У наставку је одушевљена публика у даху испратила одличан наступ КУД „Електропрцелан“ из Аранђеловца. Из свог богатог репертоара који чини преко 20 играчких кореографија, Друштво се определило да изведе: Игре из Горње Јасенице и Игре из Мачве у кореографији Милана Максимовића, Игре из Црноречја кореографа Драгана Марковића а свој наступ су завршили ефектно Играма из Владичиног Хана у кореографији Ненада Јаковљевића.

Поред фолклорних група, посетиоци су у мокрањском Дому културе били у прилици да виде и чују и фрулаша Милосава Ранковића и женску певачку групу. Сви делови програма праћени су уникатном и оригиналном народном ношњом која је поред сјајног наступа допринела целокупном утиску да је приказани програм један од оних за памћење.

Мокрањци су, као добри домаћини, и овога пута угостили учеснике и госте Фестивала, као и путнике намернике, те су уз богат културно-уметнички програм, посетиоцима понудили и традиционално народно послужење.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани