ВЕЧЕ ОПЕРСКИХ АРИЈА У ИЗВОЂЕЊУ ЖЕЉКА ЛУЧИЋА УЗ КЛАВИРСКУ САРАДЊУ СТРАХИЊЕ ЂОКИЋА

web1

Жељко Лучић, један од највећих баритона данашњице и уметник са завидном светском, каријером, уз клавирску сарадњу изузетног Страхиње Ђокића приредио је за фестивалску публику 58. „Мокрањчевих дана“ врхунски музички доживљај. За наступ у Неготину, Жељко Лучић одабрао је арије из Вердијевих опера „Бал под маскама“, „Риголето“ и „Набуко“, као и арије из опера ,,Плашт“ Ђакома Пучинија и ,,Андреа Шеније“ Умверта Ђордана. У програм је пажљиво уклопљен и циклус песама „Дон Кихот Дулсинеји“ Мориса Равела.

 „Вечерашњи програм је, ако не премијера, свакако ексклузива. Мешавина реситала и избора оперских арија. Последње три песме су из циклуса Мориса Равела „Дон Кихот Дулсинеји“. То сам први пут певао пре неколико година и мени се то јако свидело. Кад год сам, претходно, певао солистичке концерте, увек сам искључиво певао арије. И уморио сам се. Одлучио сам да освежим репертоар и одабрао ове три песме. И лепо се осећам, закључио је Жељко Лучић.

 Прослављени баритон, моћног гласа, способан да се и у концертним оквирима потпуно поистовети и дочара лик који иначе тумачи у интегралним верзијама, посебно Вердијевих опера, потпуно је очекивано опчинио и публику у концертном простору неготинског Дома културе.

 Страхиња Ђокић запослен на Академији уметности у Новом Саду као виши стручни сарадник на Катедри за соло певање био је достојан сарадник и клавирска потпора фантастичном Лучићевом наступу. Програм је присутна публика слушала са посебном пажњом и интересовањем, наградивши уметнике громогласним аплаузом који је прерастао у овације које су славног баритона Жељка Лучића измамиле на бис. У пуном значењу те речи, прослављени уметник је поново извео чувену арију ,,Pari siamo…“ из Вердијевог ,,Риголета“.

„Ја сам на „Мокрањчевим данима“ , као члан хора „Јосиф Маринковић“ из Зрењанина наступао пре готово 40 година. Био сам тада јако млад. Још увек добро памтим велико и лепо узбуђење док смо певали Мокрањца, у родном месту композитора који је „створио“ српску хорску музику. Професионални пут ме је одвео на другу страну, међутим, ево ме, после толико времена поново у Мокрањчевом Неготину. Овога пута у улози беседника Фестивала и као солисте на вечерашњем концерту . За мене је то велика част и рајски осећај, описао је прослављени певач.

 Жељко Лучић се прославио изузетним тумачењем великог драмског репертоара за које је добио најбоље критике светске стручне јавности. Његови наступи и професионални ангажмани су обележили сезоне највећих оперских кућа попут њујоршког Метрополитена, опера Сан Франциска и Чикага, до Краљевске оперске куће у Лондону, миланске Скале, Бечке, Берлинске и Националне опере у Паризу.

 И данас у извођачком зениту интензивно наступа стаљајући у фокус и овдашње просторе са којих је поникао. Од марта 2019. године запослен је на Академији уметности у Новом Саду као виши стручни сарадник на Катедри за соло певање. Године 2023. додељена му је Златна медаља за заслуге Републике Србије. Почетком 2024. године именован је и за уметничког директора Опере Народног позоришта у Београду.

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани