КОНЦЕРТ ХОРА ПРЕПОДОБНИ РАФАИЛО БАНАТСКИ ИЗ ЗРЕЊАНИНА

web4

Победнички хор Натпевавања 2017. године „Преподобни Рафаило Банатски“ под управом Сенке Милисављевић приредио је на 58.“Мокрањчевим данима“ изузетан концерт духовне музике. За фестивалску публику био је то несвакидашњи духовни доживљај беспрекорног хорског извођења византијског напева „Свјати Боже“ најзначајнијих српских и других православних композитора, али и других, подједнако значајних дела.

 -Инспирација нам је био напев „Свјати Боже“ који се пева само на литургијама у току богослужења. Имала сам замисао да из њега извучем уметничку црту и да га представим на концерту онако како су га различити композитори чули, видели и записали. Наша публика има прилику да доживи литургију у дворани, ван цркве. Водила сам се тиме да прикажемо и наше композиторе и старије напеве, а да ставим акценат на Мокрањца. Зато смо извели најпознатији напев из Литургије Светог Јована Златоустог.То је за мене као када се пева Шеста руковет испред Мокрањчеве родне куће. Напеви „Свјати Боже“ и „Тебе појем“ су толико препознатљиви да смо и ми хтели да оставимо наш печат – објаснила је Сенка Милисављевић, диригент и нагласила да је изузетно почаствована позивом за учешће на 58„Мокрањчевим данима“ и прилици да се хор представи потпуно новим духовним концертом.

 Хор „Преподобни Рафаило Банатски“ поред Мокрањчевог, по хронолошком следу извео је напев „Свјати Боже“ Марка Тајчевића, Станислава Биничког, Николаја Данилина, Павела Чеснокова, Георгија Свиридова, Јарослава Пшедника и Ирине Денисове. Солиста Борис Станисављев читао је возгласе.

 Осим напева „Свјати Боже“, чланови Певачког друштвa „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина извели су и напев „Вјечнаја памјат“ Зорана Христића, али и „Света љубав“ и „Неописиво чудо“ Георгија Свиридова.

 Хор „Преподобни Рафаило Банатски“ основан је 1991. године. Програмско опредељење хора засновано је на репрезентативним делима пре свега српских, затим руских, грчких и осталих православних композитора и напева.Чланови Певачког друштвa „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина најпоноснији су на остварени успех на 52. „Мокрањчевим данима“ у Неготину, када су као победници Натпевавања освојили Мокрањчеву статуету, највеће национално признање у домену хорске уметности.

Сенка Милисављевић дипломирала је 2004. године на Академији уметности у Новом Саду, где је 2008.магистрирала на одсеку за хорско дириговање у класи проф. Татјане Остојић. Од 2005. године диригује дечијим хором певачког друштва „Преподобни Рафаило Банатски“, са којим је снимила Литургију Светог Јована Златоустог, као и компакт диск са дечијим песмама и новим ауторским композицијама. Од 2011. је диригенткиња женског, а од 2013. године и Мешовитог хора овог певачког друштва, са којима активно учествује на богослужењима и ниже успехе на многобројним хорским фестивалима и такмичењима у земљи и региону.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани