ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА 26. ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ „ЕХО МУЗИКЕ“

web3

У галерији Дома културе “Стеван Мокрањац”, као пратећи програм 58. „Мокрањчевих дана“, фестивалској публици представљени су радови настали на 26. Ликовној колонији “Ехо музике” одржаној средином августа у Неготину. Ову изложбу чини 18 радова осморо уметника различитих генерација и ликовних поетика, који су кроз своје радове истраживали тему музике у њеном најширем смислу. То су: Кристина Ристић, Бојана Бојовић Милошевић, Милена Максимовић Ковачевић, Гордана Новков, Предраг Милошевић, Александар Цветковић, Горан Деспотовски и Данијел Бабић.

 Подсећајући публику да је Ликовна колонија „Ехо музике“ основана 1999. године, Милан Радосављевић, уредник ликовног програма неготинског Дома културе, истакао је да се свих ових година, највећим делом захваљујући овој колонији, увећавао Фонд уметничких дела Дома културе а данас број више од 450 уметничких радова, који су део сталне поставке, али и доступни очима јавности јер се добар број слика налази у простору локалне самоуправе, неготинских установа и колектива.

 „Ово је друга колонија на којој учествујем. Увек је лепо доћи у Неготин и имати прилику да мало заборавимо на неке дневне догађаје, стресове, да овде имамо неки мир у коме можемо да правимо нешто што ће, ја се надам, некад постати културно наслеђе пре свега овог града. Са друге стране, јако ми је драго да овде имамо једну интересантну изложбу – спој традиционалних техника и дигиталних техника, али ипак савремено и модерно у концепту у сваком случају. Желим да се захвалим и организаторима што генерално, из године у годину, у временима када се све мање улаже у културу, истрајавају у томе да дају уметницима прилику и да учине нешто што ће, како време пролази, бити једна шира и много већа вредност од онога што је сада. Хвала вам што подржавате уметност“, рекао је на отварању изложбе Предраг Милошевић, један од учесника колоније „Ехо музике“.

 Ова дугогодишња ликовна радионица пружа лепу прилику да се кроз визуелне уметности доживе звук, ритам и емоције које музика доноси. Сваки учесник колоније доноси свој лични печат, стварајући дијалог између ликовне уметности и музике. Њихови радови откривају како звук може да се пренесе на платно, како ноте постају боје и покрети и како музика може да буде визуелно доживљена.

 „Други пут сам део колоније на којој се окупљају уметници који раде у различитим областима и дисциплинама. Такође сам и други пут аутор визуелног идентитета фестивала „Мокрањчеви дани“. Могу рећи да није било лако ове године то урадити поново, након прошлогодишњег решења које је било распевано и весело“, рекла је, уз захвалност организаторима на позиву, Бојана Бојовић Милошевић.

 Присутне у галерији Дома културе топло је поздравила и Кристина Ристић којој је прво учешће на колонији „Ехо музике“ био својеврстан изазов. Тако су њене слике настале у неком, како каже, историјском размишљању тренутка у којем је Мокрањац живео, шетао Србијом и скупљао разне народне мелодије. Неке импресије које носи о Неготину ће, истиче, сасвим сигурно утицати на њен даљи рад.

 

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани