ИЗЛОЖБА И ПРОМОЦИЈА ПУБЛИКАЦИЈЕ „МУЗЕЈСКА ДОКУМЕНТАЦИЈА ФЕСТИВАЛА МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“

web3

У оквиру 58. “Мокрањчевих дана“, Музеј Крајине приредио је у галерији Мокрањчеве родне куће изложбу и промоцију публикације „Музејска документација фестивала Мокрањчеви дани“, аутора Ивице Трајковића, документаристе саветника Музеја Крајине. Програм је окупио бројну публику коју су најпре поздравиле Данијела Марковић, директорка Дома културе „Стеван Мокрањац“ и Весна Станковић, директорка Музеја Крајине. О стручном сегменту публикације говорила је Јелица Илић, рецензент.
Аутор Ивица Трајковић предочио је идеју којом се руководио приликом стварања ове изузетне вредне и значајне публикације која ће остати као трајан документ будућим генерацијама.

-Публикација има за циљ да укаже на место и улогу Музеја Крајине у „животу“ Фестивала „Мокрањчеви дани“ од оснивања, далеке 1966. године до данас. У нашим депоима се чува богата документација везана за прве дане и године Фестивала. Такође, у објектима Музеја Крајине одржавају се бројни пратећи програми. Организатор бројних дешавања је и Музеј Крајине, будући да нам је веома важно да будемо део овако велике и значајне манифестације као што су „Мокрањчеви дани“- речи су аутора Ивице Трајковића.

Прва целина публикације односи се на делатност и значај Музеја Крајине, једног од најстаријих у Србији, који ове године обележава велики јубилеј, 90 година од оснивања. Ту је и прича о композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу, његовој родној кући и заоставштини која се чува и презентује посетиоцима.

У другом сегменту приказана је богата документација првих 10 Фестивала коју чува Музеј Крајине, програмске књижице, записници Организационог одбора, али и плакати, фотографије, исечци из новина.

-Ми данас имамо прилику да видимо са каквим су се проблемима организатори суочавали. Кроз фестивалска дешавања можемо, такође, да пратимо и актуелан друштвено политички тренутак, када су обележавани јубилеји или неке значајне годишњице, као што је отварање Музеја Хајдук Вељка, 150 година Неготинске гимназије… А о значају „Мокрањчевих дана“ за Неготин, од самог почетка, говори и чињеница да су у локалним новинама текстови о Фестивали објављивани на насловним странама – закључује аутор.

Промоцију публикације прати и изложба оригиналне документације од оснивања „Мокрањчевих дана“ до данас, на којој се могу пратити промене идентитета Фестивала у визуелном и организационом смислу.

- Изложба је хронолошка, од првих корака када је Фестивал више имао неки етнолошки карактер кроз дешавања општенародног типа. Видимо како се, касније, па све до данашњих дана визуелно мењао тај идентитет и то кроз програмске књижице, публикације и сада већ, кроз дигитализацију – додаје Ивица Трајковић.

Изложба у галерији Мокрањчеве родне куће је вишедимензионална с обзиром да је допуњена експонатима. То је слика, портрет Стевана Мокрањца аутора Драгољуба Стајковића коју је Музеј Крајине добио од дијаспоре из Швајцарске, каo и клавир, дар Неготинаца.
Иначе, публикација „Музејска документација фестивала Мокрањчеви дани“ је настала као стручни рад којом је аутор Ивица Трајковић стекао звање документаристе саветника Музеја Крајине.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани