ОПЕРЕТА „ИЗА ОПЕРСКИХ КУЛИСА“

web1

Оперета „Иза оперских кулиса“ композиторке Вера Миланковић, у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“, орасположила је и развеселила фестивалску публику 58.“Мокрањчевих дана“.

Уз сјајне арије, безброј комичних ситуација, живописне костиме, богату сценографију и сцену испуњену извођачима публици се преноси најјача порука да побеђује љубав, и то љубав једног детета које се за њу бори, а има толико љубави да пружи. У овој музичкој представи, чини се, подједнако су уживали и посетиоци и више него расположeни извођачи.

Занимљиво је да „Иза оперских кулиса“, композиторке Вера Миланковић, премијерно изведена прошле године, прва српска оперета компонована након 85 година.
– Оперета је израз грађанског друштва и то баш парадигма грађанског друштва. Оно што цео живот покушавам кроз своје стваралаштво јесте да васкрснем управо то грађанско друштво које је имало своје велике вредности у српском друштву, а које су се забашуриле у последњих 100 година. Мислим да је време да станемо на своје ноге, да имамо своју оперету, симбол грађанског друштва који је утемељен дубоко у нашим српским коренима – каже композиторка и додаје да јој је драго што је дошла у Неготин јер су „Мокрањчеви дани“ за њу појам српског музичког фестивала.

Уз компоноване арије, у оперету „Иза оперских кулиса“ уметнути су и други музички жанрови, као што су арије из других опера, Моцартове „Чаробне фруле“, Штраусовог „Слепог миша“, Пучинијевих „Боема“. Чула се и композиција „Београд“ Светлане Ражнатовић.
– То је лепа песма и ја је волим. Био ми је штос да подметнем нешто на шта се „друга“ Србија згражава и зато што она изиграва грађанску Србију, а уопште то није – речи су композиторке Миланковић.

Дело „Иза оперских кулиса“ је настало према сценарију Александра Николића, а либрето је резултат сарадње Миланковићеве и Николића. Оперету је режирала Наталија Станковић, а сценски покрет је осмислила Весна Станојевић.
У улози Примадоне наступила је Софија Пижурица, кројачице Маре – Тамара Ружић, Маестра – Ненад Ненадић, сценског радника Брке – Драгиша Павлашевић, девојчице Софије – Надица Спасојевић. Српским камерним оркестром дириговао је маестро Раде Пејчић.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани