НАУЧНА ТРИБИНА: „МОКРАЊАЦ У КРИТИЧАРСКОЈ ВИЗУРИ НЕКАД И ДАНАС“

web1

У галерији Мокрањчеве родне куће приређена је научна трибина „Мокрањац у критичарској визури некад и данас“. Предавач, др Дина Војводић-Николић, доцент на Факултету уметности у Косовској Митровици своје излагање базирала је на истраживању стваралаштва Стевана Мокрањца у контексту писане речи у музици. У данашњем времену влада неподељено мишљење да стваралачки опус Стевана Мокрањца (1856–1914) спада у највиша остварења српске уметничке музике. Рецепција његове свеукупне делатности траје већ више од сто година, између осталог, и у писаној речи о музици. Први написи датирају још из времена када је стварао, а промишљања о његовим делима не недостају ни данас. Прве приказе Мокрањчевог композиторског рада дали су аутори чије су се студије појавиле након композиторове смрти. Они су своје критике обојили одређеним негативним бојама, те је та неправда почела да се исправља у студијама насталим почетком пете деценије прошлог века, а у пуној мери током следећих двадесет година (написи В. Вучковића, М. Живковића, П. Бингулца и др).

-Праћење писане речи о Мокрањчевом делу започињем са међуратним периодом, односно након његове смрти. Реч је o написима Петра Коњовића, Косте Манојловића, Милоја Милојевића. Пратим ту развојну линију заокрета у промишљењу Мокрањчевог стваралаштва средином 20. века. На тај начин долазимо до рушења мита који је владао 20-тих година о Мокрањчевој оригиналности и неоригиналности. Наиме, поред свих позитивних рецензија, до овог периода било је и негативних запажања који је тај заокрет у потпуности срушио. Оно што се данас закључује је да актуелна истраживања, музиколошка и етномузиколошка, потпуно негирају све што је било позиционирано као негативно, као нешто што Мокрањца карактерише само као хармонизатора, а не ствараоца. Данашња истраживања потпуно су окренута ка тим аспектима, али и ка мање истраживаним областима Мокрањчевог стваралаштва као што је духовна музика – нагласила је у свом излагању др Дина Војводић-Николић, доцент на Факултету уметности у Косовској Митровић.

У садашњем тренутку, наша средина не заборавља Мокрањца о чему говоре бројна извођења његових дела, организовање научних скупова са тематиком његовог рада, а самим тим и бројне студије које се баве његовим деловањем.

Дина Војводић Николић (1990), музиколог, докторирала је 2021. године на Одсеку за музикологију Факултета музичке уметности у Београду. Поље њеног научног интересовања односи се на рецепцију српске музике у дневној и периодичној штампи као и на критичко-музиколошки преглед написа о музици домаћих и страних аутора. Запослена је на Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици у звању доцента.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани