„КЛАСИКА У 11“: ДАВИД СУРДАНОВИЋ И МИЉА ВИДЕНОВИЋ

„Мокрањчеве руковети у обради за трубу и клавир“ чуле су се на петом концерту „Класике у 11“ на 58. „Мокрањчевим данима“ захваљујући уметницима Давиду Сурдановићу и Миљи Виденовић. Њих двоје представили су окупљеној публици композиције „Осу се небо звездама“, „Повела је Јела два коња на воду“, „Варај Данке“ и „Што ти је Стано мори“ у обрадама Ђорђа Тошића, као и Сонату за трубу Ивана Јевтића.
Давид Сурдановић (2000), основне и мастер академске студије завршио је на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Младена Ђорђевића. Добитник је Мајске повеље Општине Неготин за допринос у култури и уметности. Од значајних солистичких наступа издвајa концерт „Како се слуша музика“ у Коларчевој задужбини, концерт на 55. Мокрањчевим данима у Неготину у оквиру програма „Класика у 11“, концерт у оквиру програма „Мај месец музике“ у Врању, концерт у Конаку Кнегиње Љубице (Београд), концерт у установи културе „Гварнеријус“, концерт „Уз пратњу гудача“ са камерним гудачким оркестром „АртИст“ као и концертe катедре у сали СКЦ-а у Београду. Усавршавао се на курсевима код Младена Ђорђевића (Србија), Пачо Флоресa (Венецуела), Серђо Аруе Домингa (Венецуела) и Јурета Градишника (Словенија). Стални је сарадник школе за уметничко образовање „Чаробна фрула“ у Београду. Један је од оснивача удружења музичких уметника „АртИст“ у Неготину које за циљ има популаризацију и извођење класичне музике у региону, као и сарадњу са многобројним уметницима и педагозима. Сарађивао је оркестром Факултета музичке уметности у Београду, симфонијским оркестром РТС-а, оркестром „Камерата“, оркестром „Беом“, оркестром „Јувенис“. Од 2021. године ради као професор трубе, камерне музике и читања с листа у Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“ у Неготину. Хонорарни је сарадник Симфонијског оркестра РТС-а. Позоришну сезону 2023/2024 ради као други трубач оркестра опере и балета Народног позоришта у Београду и стиче искуство свирајући разноврстан оперски и балетски репертоар. Од септембра 2024. постаје стални запослени други трубач овог оркестра.

Миља Виденовић, основне и мастер академске студије на катедри за клавир завршила је на Академији уметности у Новом Саду у класи професорке Рите Кинке. Била је стипендиста Фонда за младе таленте на завршној години основних и мастер студијама. Као клавирски сарадник наступала је у Мађарској и Румунији, као и широм Србије: на „Мокрањчевим данима“ у програму „Класика у 11“ (2018, 2019, 2021, 2023), у Коларчевој задужбини у оквиру прорама „Како слушамо музику“ (2022), на Радионици дувачких инструмената „Аерофонија“ (2022, 2023, 2024), Малој школи опере д’Ива од њеног оснивања (2013-2023) и бројним целовечерњим концертима од којих издваја сарадњу са мецоспраном Ивом Мрвош Анокић, тенором Стеваном Каранцем и баритоном Ненадом Ненићем. Запослена је у настави клавира у Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“ у Неготину.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани