ПОСЕТА МИНИСТРА КУЛТУРЕ НИКОЛЕ СЕЛАКОВИЋА НЕГОТИНУ И МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА

web2

Никола Селаковић, министар културе Републике Србије, током своје целодневне радне посете Неготину, обишао је и Дом културе “Стеван Мокрањац“ у пратњи Владимира Величковића, председника општине Неготин.

 Уочи почетка вечерњег програма 58. „Мокрањчевих дана“ дочекала га је Данијела Марковић, директорка неготинског Дома културе. Селаковић је након разговора са директорком, присуствовао извођењу „Коштане“ нишког Народног позоришта, а пред сам почетак програма поздравио је са фестивалске сцене у Неготину учеснике, госте и организаторе овогодишњег Фестивала.

 „Манифестација „Мокрањчеви дани“ која се ове године одржава 58. пут за редом у славу једног од највећих српских синова и сигурно највећих српских композитора, Стевана Стојановића Мокрањца, поново је са несмањеним ентузијазмом окупила наше еминентне музичке ствараоце. Радује ме што сам данас овде и што заједно прослављамо „Мокрањчеве дане“ у години у којој се навршило 110 година од одласка великог композитора, што се истовремено подсећамо бројних досадашњих сусрета и поглед усмеравамо ка достигнућима савременог српског стваралаштва, помало наслућујући и будућност“, истакао је у свом обраћању министар Селаковић, наглашавајући да је ова музичка манифестација једна од најзначајнијих у Србији.

 „Темељ опстанка наше културе Стеван Стојановић Мокрањац је видео у изворном народном стваралаштву. Сматрао је да је ваљана српска уметничка музика могућа само као она која ће настати управо на овој основи. И све што је стварао, стварао је са овом идејом на уму градећи наш национални музички канон којем се и данас враћамо да бисмо од њега, по Мокрањчевом савету кренули даље са свешћу о нашој богатој музичкој традицији. Трајање Мокрањчевих данасведочи из године у годину о феномену стварања музике из тишине и враћа нас у једну од духовних оаза и средишта српске хорске и соло песме.

 Министар је додао да данашњи фестивал „Мокрањчеви дани“ одсликава  домете савременог српског музичког стваралаштва и наглашава стваралачку концепцију ове манифестације, те тако имамо стално живу музику, присутну и ове године у богатом и мозаичном програму.

 

Данас, када прослављамо 58. годину Фестивала, идући у сусрет шестој деценији, очекивања су са правом велика, рекао је у Неготину Никола Селаковић и овом приликом најавио да ће наредни, 59. Фестивал, бити припрема и увод у 60. годишњицу, са већом и додатном подршком Министарства.

 

 

 

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани