ПРОМОЦИЈА „АНТОЛОГИЈА СРПСКЕ ХОРСКЕ МУЗИКЕ 1-4″

Kапитално издање Удружењa композитора Србије „Антологија српске хорске музике 1-4″ промовисано је у галерији родне куће Стевана Мокрањца. Рад на Антологији представили су председник Удружења композитора Србије, композитор Раде Радивојевић и музиколог др Соња Маринковић. На промоцији је победнички хор овогодишњег Натпевавања – Неготинско певачко друштво под управом Данила Перковића, извео „Јесењске ноћи“ Јосипа Славенског, композицију која је уврштена у антологијска дела српске хорске музике.

- Реч је великом и изузетно значајном подухвату који је захтевао прегалачки и нимало лак рад на одабиру композиција која ће бити уврштена у антологијска, а посебно што је реч, не о комплетним делима, већ избору из циклуса. У првој свесци одабрано је 20 композиција десеторице аутора, од који, очекивано, највише из опуса Стевана Стојановића Мокрањца.

У другој је петнаест композиција деветорице аутора, у трећој такође петнаест композиција осморице аутора и у трећој осамнаест композиција десеторице аутора – нагласила је музиколог др Соња Мариновић, селекторка Фестивала „Мокрањчеви дани“.

Председник Удружења композитора Србије, композитор Раде Радивојевић најавио је наставак рада на Антологији којим ће бити обухваћен период од средине 20. века до данас.

-“Антологија српске хорске музике 1-4″ је изузетно значајно дело за диригенте и хорове јер ће на једном месту имати пробрани избор српске хорске музике – рекао је Раде Радивојевић.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани