ГУДАЧИ СВЕТОГ ЂОРЂА СА СОЛИСТОМ ДРАГАНОМ ЂОРЂЕВИЋЕМ

web1

Камерни оркестар „Гудачи Светог Ђорђа“, поводом 40 година континуираног рада, извео је на 58. “Мокрањчевим данима“ једно од канонских дела српске музике, „Cartoon“ недавно преминулог композитора Зорана Ерића, Серенаду за гудаче Петра Чајковског и Концерт у Це-дуру за виолончело Јозефа Хајдна са солистом, прослављеним виолончелистом, Драганом Ђорђевићем Сузукијем.Љубитељи камерног звука уживали су у наступу реномираног камерног оркеста, а посебно уметника који важи за једног од најоригиналнијих у својој генерацији и који свира на виолончелу из 1797. године – Драгана Ђорђевића Сузукија.

– Свирали смо Хајдна, у питању је један од најпознатијих, можда и најлепших концерата за чело и ја га волим. Имао сам осећај да смо ми на сцени створили једну лепу атмосферу међусобно и одсвирали нешто што уопште нисмо пробали. Ја у ствари највише волим такве концерте кад инспиришемо једни друге, за време концерта. За себе могу да кажем да ми је било лепо, а надам се и публици. Кад свирамо без диригента, то је још један додатни задатак и обавеза да за време свирања морате много више да слушате оркестар, да комуницирате и будете спона – изјавио је Драган Ђорђевић Сузуки.

Познатом виолончелисти ово није први наступ на Фестивалу „Мокрањчеви дани“.
-Увек са неким поштовањем изговарам име Стевана Мокрањца. Овај фестивал је један од наших најзначајнијих у земљи и то је додатно узбуђење да не кажем обавеза. Част је бити део једног оваквог програма – закључује Драган Ђорђевић Сузуки.

Гудачи Светог Ђорђа за собом имају више од 1600 наступа у земљи и иностранству, a на концерту у Неготину, поводом 40 година континуираног рада, представили су се у знатно подмлађеном саставу.
-Ми имамо врло посебан звук, боју и енергију током свирања који негујемо од самог почетка и то покушавамо да пренесемо младим колегама. Важно је да заједно дишемо, мислимо. Уна Станић је наш нови коцертмајстор, јако нам је лепо са њом. Она је изврстан виолиниста и уметник, уклопила се са нашом идејом тако да, у комбинацији са Србом Динићем, имамо шансу да поново засијамо у пуном сјају – речи су Љубомира Милановића, једног од оснивача и вође виола Камерног оркестра Гудачи Светог Ђорђа.

Прослављени оркестар представио се једним од канонских дела српске музике, „Cartoon“ недавно преминулог композитора Зорана Ерића.
-Ерића врло радо свирамо наравно, а „Cartoon“ је његова најпопуларнија композиција. Ставили смо је на програм Фестивала јер желимо, Мокрањцу у част, да свирамо домаћег композитора у Неготину – закључио је Милановић.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани