„КЛАСИКА У 11“: УДРУЖЕЊЕ „АРТИСТ“

web1

Последњи програм „Класика у 11“ на овогодишњим „Мокрањчевим данима“ протекао је у знаку Удружења „АртИст“. Наступили су : Магдалена Антић (сопран), Миља Виденовић (клавир), Весна Гарабантин (виолончело) и Никола Митровић (виолина). Окупљена публика у Холу Дома културе била је у прилици да чује извођења: „Канона“ Јохана Пахелбела, „Баркаролу“ Жака Офенбаха, „Аве Мариу“ Шарла Гуноа, као и „Врати се у Соренто“ Ернеста де Куртиса, „Лабуд“ Сен Санса, а концерт је завршен композицијом „Чардаш“ Франца Лехера.До сада су организовали две Радионице соло певања: тенора Стевана Каранца и баритона Ненада Ненића. У сарадњи са Музејем града Београда, приредили су концерт у Конаку Књегиње Љубице у Београду, а под покровитељством општине Неготин, недавно, на сцени Дома културе „Стеван Мокрањац“ и концерт камерног гудачког оркестра „Уз пратњу гудача“којим је дириговао Михајло Милетић.

У оквиру програма „Класика у 11“ на 58. „Мокрањчевим данима“ имали смо већ прилику да слушамо Давида Сурдановића и Миљу Виденовић са композицијама домаћих аутора за трубу, уз пратњу клавира.

Магдалена Антић (сопран) основно и средње музичко образовање стекла је на теоретском одсеку у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Неготину, у којој сада предаје на одсеку за соли певање. Средњу музичку школу „Мокрањац“ у Београду завршила је као ђак генерације у класи певања професорке Иване Димитријевић Аранђеловић. Дипломирала је на ФМУ у Скопљу у класи професорке Славице Галић Петровске, а мастер студије на катедри за соло певање на ФМУ у Београду, у класи професорке Вишње Павловић. Додатно се усавршавала на мајсторским курсевима Снежане Савичић Секулић, Давида Бижића, Иве Мрвош Анокић, Ане Дурловске и Игора Дурловског. Године 2019. постаје члан Оперског студија „Борислав Поповић“ при Народном позоришту у Београду. Солистички је наступала у Македонској опери и балету, у Коларчевој задужбини приликом извођења Шубертове Мисе број 2 у Ге-дуру. Приређивала је концерте од којих издваја концерт у Галерији САНУ, Конаку Књегиње Љубице у Београду, на „Мокрањчевим данима“ у оквиру програма „Класика у 11″. Као вокални педагог радила је у Малој школи опере „д’Ива“, „Бим Бам“ радионици, као и у Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“ у Неготину.

Весна Гарабантин (виолончело), родом Новосађанка, основно и средње музичко образовање стекла је у Музичкој школи „Исидор Бајић“ у класи професорке Јудит Нидерхолцер Јосифовске, а основне и мастер студије на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Имреа Калмана. Усавршавала се на семинарима еминентних професора Иштвана Варге, Ласла Мезеиа, Александра Латковића, Ђорђа Бајића и Кајоко Јокоте. Наступала је на „Бољшој“ фестивалy, „Котор Артy“, хонорарно је била ангажована при Београдској филхармонији, Црногорском симфонијском оркестру, Баљалучкој филхармонији и Суботичком симфонијском оркестру. Од 2017. године запослена је у УШ „Стеван Мокрањац“ у Неготину, а редовно наступа као солиста и члан камерних ансамбала.

Никола Митровић (виолина) рођен је у Београду.Основно и средњемузичкообразовање стекао је у музичким школама у Зајечару и Неготину. Дипломирао је наАкадемији савремене уметности у Београду, у класи виолине професора БорисаРабузина. Био је запослен у Видинској филхармонији у Бугарској, а сада предаје у МШ „Ранко Кривић“ у Мајданпеку. Наступа као члан бројних камерних ансамбала у источној Србији.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани