НИШКИ СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР СА СОЛИСТОМ ПЕТРОМ ПЕЈЧИЋЕМ

web6

Ефектну завршницу 58. „Мокрањчевих дана“ концертом у Дому културе „Стеван Мокрањац“  приредио је Нишки симфонијски оркестар заједно са изузетно талентованим младим виолончелистом Петром Пејчићем. Неготинска публика имала је привилегију да ужива у Елгаровом Концерту за виолончело са солистом светског ранга, али и Брамсовој Четвртој симфонији.

 -Утисци су веома позитивни и ово је дивно искуство, оркестар из Ниша је био изузетно пријатељски настројен према мени као солисти. Диригент Зоран Станисављевић ми је био велика помоћ и подршка и свака му част. Могао сам из једне друге перспективе да искусим овај врло познат и често свиран концерт са једним оркестром који је расположен за сваку врсту експериментације. Био сам веома усхићен да чујем да ћу свирати на затварању „Мокрањчевих дана“ и велика ми је част што сам вечерас у Неготину – изјавио је Петар Пејчић  након концерта.

У години обележавања седам деценија постојања и рада, нишки симфоничари, након 16 година паузе на „Мокрањчевим данима“ оставили су јак утисак на публику која се громким аплаузом захвалила извођачима. Нишким симфонијским оркестром дириговао је маестро Зоран Станисављевић.

Петар Пејчић је рођен 2002. године у породици музичара, а прве часове  виолончела похађао је са четири године. Након музичких почетака у Београду, студије је наставио 2017. године на Високој школи за музику и драму „Феликс Менделсон Бартолди“ у Лајпцигу. Тренутно похађа професионалне студије престижне „Кронберг“ академије (Немачка). Добитник је бројних награда на међународним такмичењима, укључујући „Краљица Елизабета“ (Белгија), „Paulo Cello Competition“ (Финска), „Пабло Казалс“ (Шпанија), „Anna Kull“ (Аустрија) и „Феликс Менделсон“ (Немачка). Петар Пејчић свира на виолончелу Ђузепе Гварнери ‘filiusAndreae’ (1694, Кремона), који му је великодушно уступила „Beare’s International Violin Society“ фондација, чији је резиденцијални уметник постао 2023. године.

Као солиста је наступао са Симфонијским оркестром Антверпена и БиБиСи-ја, Филхармонијама из Брисела, Хелсинкија и Граца, „Концерт хаус оркестром“ изБерлина, „Лахти“ Симфонијским окрестром, БКО „ЉубицаМарић“, Краљевским камерним оркестром Валоније, „Тапиола“ синфонијетом, Симфонијским оркестром МО „Станислав Бинички“, Оркестром „Стириарт“ фестивала, остваривши сарадњу са истакнутим диригентима (Ђордано Белинкампи, Стефан Денев, Михаел Хофстетер, Вахан Мардиросиан, Бојан Суђић, Румон Гамба, Корина Нимајер, Раде Пејчић, Андреас Штер) и многи други.

Нишки симфонијски оркестар, основан је 1953. године и представља једини симфонијски оркестар изван Београда у централној Србији. Бави се извођењем симфонијске и сценске музике, негујући богато културно стваралаштво, у сарадњи са бројним уметницима из земље и иностранства. Оркестар је остварио успешне турнеје у свим већим градовима Србије, као и у Румунији, Бугарској, Аустрији, Италији, Шпанији, Португалији итд.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани