СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“ У НЕГОТИНУ

Нишки симфонијски оркестар са маестром Зораном Станисављевићем и млади, изузетно талентовани виолончелиста, Петар Пејчић, кога са правом у свету већ сматрају једним од најперспективнијих уметника своје генерације, затворили су у Неготину фестивал посвећен најзначајнијем српском композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу, 58. „Мокрањчеве дане“.

Др Соња Маринковић, селекторка Фестивала овако је у завршној речи говорилa о једној од најзначајнијих музичких манифестација у Србији:

„Мислим да ће се овај Фестивал памтити по заиста великим уметницима који су нам донели невероватно снажне, дубоке доживљаје. Почели смо са Натпевавањем четири изврсна хора, Неготинци су задовољни, домаћи хор је победио заслужно са много разлога. Поред та четири хора, наступила су још четири хорска ансамбла. Имали смо фестивала и када их је било и више, али успех се не мери бројевима, већ оним што су хорови донели. Дозволите ми да издвојим, пре свега, тај диван дечији хор Опере Српског народног позоришта из Новог Сада, који је освојио срца свих у сали. Заиста је чудесно у овој земљи да после много, много година поново имамо један врхунски ансамбл. Уздизали смо име Стевана Мокрањца, одали смо дужну пажњу српским компзиторима, уживали у оперској представи савремене композиторке Вере Миланковић. У последње две вечери посебно задовољство имали смо да поздравимо два врхунска ансамбла, Гудаче Светог Ђорђа и Нишки симфонијски оркестар. Они су нам донели неку нову енергију, представили нам велику звезду, будућу звезду и садашњу звезду светских сцена, Петра Пејчића, и мислим да заиста ове „Мокрањчеве дане“ можемо памтити по много чему, радујући се унапред ономе што ће доћи. Ми већ размишљамо о ономе што ће бити 59. а нарочито 60. „Мокрањчеви дани“. Музика је славила, славили смо име Стевана Мокрањца и нека тако буде на још много, много година.“

 Овогодишњи 58. Фестивал „Мокрањчеви дани“, званично је прогласио затвореним Владимир Величковић, председник општине Неготин, који је у обраћању учесницима и публици истакао да треба да се поносимо свим реализованим фестивалским програма и посебно суграђанима који су били део Фестивала.

 „Морамо сви бити свесни да живимо у времену када није лако организовати фестивал уметничке музике и да није лако приближити такав садржај широј публици. Трудићемо се да се у наредним годинама изборимо са искушењима те врсте и Фестивал посвећен композитору Стевану Мокрањцу учинимо садржајнијим, посећенијим и видљивијим.“

 Величковић се захвалио учесницима овогодишњих свечаности на показаној умешности и зналачким наступима, као и Дому културе „Стеван Мокрањац“ и Програмској комисији „Мокрањчевих дана“, инстистуцијама и појединцима на организацији свечаности и нагласио:

 „Захваљујем медијским покровитељима и пријатељима свечаности на пруженој подршци. Посебну захвалност упућујемо Министарству културе и министру Николи Селаковићу на великој подршци развоју културе у Неготину. Министар Селаковић је, приликом недавне посете Неготину поред подршке у очувању културног наслеђа, најавио и додатну подршку Фестивалу. Потрудићемо се да предстојећи фестивали буду корак напред у уметничкој конценпцији и енергији која ће обезбедити трајност Мокрањчевих дана. Ово је наш заједнички задатак који ћемо, уз подршку струке и вас драги суграђани, обавити.“

 Традиционално, организатор „Мокрањчевих дана“, Дом културе „Стеван Мокрањац“ уручио је фестивалска признања пријатељима и покровитељима Фестивала.

 Данијела Марковић, директорка Дома културе захвалила се свима и уручила плакету „Мокрањчевих дана“ Општини Неготин, Еликсир Фондацији, Организацији музичких аутора Србије СОКОЈ-у, АД Електропривреди Србије, компанији „Дунав осигурање“, Unicredit банци и Радио Београду. У име добитника плакете су примили: Владимир Величковић, Бранко Марковић, Дејан Манојловић, Милена Првуловић, Данијела Милојковић, Биљана Костадиновић, Маја Чоловић Васић.

 Плакете ће накнадно бити уручене: „Хемофарм“ фондацији из Вршца, београдској Високој школи за пословну економију и предузетништво, као и Дејану Ивановићу, Неготинцу који се ове године као појединац уписао на листу пријатеља Фестивала.

Почаснице су уручене, по традицији, и пријатељима и сарадницима „Мокрањчевих дана“: Цркви Свете Тројице, Музеју Крајине, Историјском архиву, Туристичкој организацији општине Неготин, Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“, Хору Храма Свете Тројице, Хору Уметничке школе „Стеван Мокрањац“, Хору Неготинске гимназије, Градском хорском ансамблу „Мокрањац“, КУД-у „Мокрањац“ из Мокрања, ХЕ „Ђердап 2“, ЈКП „Бадњево“, Полицијској станици, Здравственом центру, Ватрогасној јединици, Окружном затвору, ОШ „Вук Караџић“, ОШ „Бранко Радичевић“, Еликсир Прахову ДОО, „Ђердап услугама“, као и винаријама: Манастира Буково, „Матаљ“, „Фрунза аглаја“, „Миливојевић“, „Шиб“ и „Јануцић“.

 Данијела Марковић, директорка Дома културе „Стеван Мокрањац“ почаснице је уручила и: Друштву пчелара „Хајдук Вељко“, Удружењу воћара „Воћар“ Карбулово, као и медијским партнерима Фестивала: „Вечерњим новостима“, НГ порталу, ТВ Транс, часопису „Музика класика“, Народним новинама „Завичај“, „Блицу“ и дописништву РТС-а из Зајечара.

Почаснице ће накнадно бити уручене и: Народној библиотеци „Достеј Новаковић“, Електродистрибуцији Неготин, ТВ „Исток“, РТВ Бор и ДОО „Текијанка“.

Општина Неготин | Министарство културе и информисања | Мокрањчеви дани